Onderwater structuren

Wilgentenen bollen met waterplanten

In het water zijn op een aantal luwe plekken bij bruggen en buiten de vaarlijn gevlochten wilgentenen bollen met niet-woekerende drijfbladplanten en onderwaterplanten te water gelaten. De bollen hangen of liggen onder water en worden op hun plaats gehouden door een zware steen. De wortels groeien naar beneden, de bladeren zoeken het licht en groeien naar boven.

Locaties: Maliebrug – Herenbrug / kano-uitstapplaats – Stadsschouwburg – Wittevrouwenbrug (oost) – hoek Wittevrouwenkade/Wolvenplein – Van Asch van Wijckbrug – Bartholomeusbrug – Martinusbrug

Mosselsubstraten

Ten westen van de Van Asch van Wijckbrug – tussen het eiland en de SUPfup – zijn aan de kademuur van de Weerdsingel onder water als test verschillende materialen aangebracht waarop mosselen groeien. Mosselen zijn uitermate geschikt om het water te zuiveren. De constructie die het best voldoet zal op meerdere plekken langs de singel uitgebreid worden.
De zoetwatermosselen die je hier vindt, komen met de stroom mee vanuit de Kromme Rijn. Ze zijn een stuk kleiner dan de grote eetbare soorten.

Ondiepe richel met oeverplanten

In 2021 is een proef gestart met onderwaterstructuren voor oeverplanten, op de ondiepe richel langs het oostelijke bruggenhoofd van de Wittevrouwenbrug.

sfeerbeeld onderwaterstructuren met beplanting bruggenhoofd Wittevrouwenbrug
sfeerbeeld